Chia puding je dobio na svojoj popularnosti otkako se pojavilo chia seme kod nas i svakim danom dobija sve veću primenu. Zbog malog udela ugljenih hidrata odnosno šećera, jako je popularno u low carb ishrani.
Otkako sam otrkila Zdravko biljno mleko, jako retko ih sada pravim u sopstvenoj radinosti. A zdravko nam je omogućio da probamo i neke nove ukuse biljnih mleka osim onih standardnih koje sam inače sama pravila (bademovo mleko i čoko lešnik mleko).
Za ovaje recept, prvenstveno chia puding sa pistaćima sam dobila inspiraciju u jednom kafiću gde su to služili kao doručak ali sa još sijaset nekih zaslađivača i „nedozvoljenih namirnica“ tipa ovesene pahuljice i ostale žitarice koje ja ne konzumiram.
Ove činijice na slici su jako male i za svaku od njih mi je bilo potrebno
1 dl biljnog mleka i 2 pune kašike chia semenki. U ovom slučaju sam koristila
-Bademovo mleko
-Čokoladno mleko od lešnika
-Mleko od pistaća
Mleko i chia semenke se promešaju da se dobije što konzistentija masa i doda se eventualno neki zaslađivač po želji, stevia, eritritol ili malo meda. Ostaviti preko noći da se stegne, odnosno da chia semenke nabubre i stvore želatinastu masu. Ujutru svaki puding pospem bademima, lešnikom ili pistaćima i eto laganog doručka.
Chia puding može da se pravi sa biljnim mlekom ili jogurtom.
Ostavite komentar