My Dolce Vita is proudly supported by StrongWeb! Creative Group. Discover more from our creative family at StrongWeb! and Kooihaus.

Jaja kao izvor života

Jaja kao izvor života

Da li su još nekom ostala jaja od Uskrsa ili se suzdržavate da ih jedete u neograničenim količinama?

Pre svega postavlje se pitanje: A koliko jaja smemo da pojedemo? U drugoj polovni 20.veka tzv. nova istraživanja su nam govorila da ne smemo da jedemo puno jaja jer postoji opasnost od nastanka holesterola, naročito onog lošeg u organizmu što se kasnije ispostavilo kao potpuno netačno. Obično bi se govorilo da je 2 do 3 jaja neki optimum od kog ne bi trebalo odstupati.  A da li je baš tako?

Za decu nikada nije važilo to pravilo da ne smeju da jedu jaja i da ih treba ograničavati. Deca su oduvek mogla da ih jedu u neograničenim količinama, štaviše, umućena jaja sa šećerom (odnosno šato) su vazda bila omiljena a nekad i jedina poslastica koja se mogla naći u kući.

Otkud toliki strah od jaja? Ovo je povezano sa strahom od mastima koji je godinama krivo usađivan i koga se tek poslednjih godina oslobađamo kad je postalo i naučno dokazano da zasićene masti nemaju uticaja na bolesti srca, infarkt, moždani udar, ne začepljuju krvne sudove, da masti treba jesti i to u svom najprirodnijem obliku; pojavile su se i dijete koje obiluju mastima a imaju različite benefite na naše zdravlje, kako telesne tako i neurološke, recimo kod epilepsije se posebno preporučuju dijete bigate mastima. Kada govorim o mastima, mislim podjednako i na biljne i životinjske masti u svom najčistijem i najprirodnijem obliku.

Retko se može čuti da su jaja ustvari izvor života, iz njih nastaje živo biće i ona sadrže sve neophodne sastojke za razvoj. Jaja su prepuna holesterola, to je tačno, ali onog odbrog holesterola koji i jeste osnova svakog života, koji je neophodan za pravilan rast i razvoj a pre svega i za pravilno lučenje hormona. Unosom dobrog holesterola se ne povećava onaj holesterol na papiriću koji dobijemo prilikom analize krvi. Jaje predstavlja savršeni balans masti i proteina i samo po sebi je kompletan obrok. Žumance su masti a belance je protein. U strahu od masti, ljudi nekad izbacuju žumanac i prave omlet samo od belanca, odnosno proteina što nema nekih dokazanih benefita i jedino lišava naše naše telo neophodnih masti.

Pored toga jaje sadrži sve vitamine neophodne za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma a to su oni rastvorivi u mastima A, D, E, K. Sadrži sve osim vitamina C. Ono što je još važno spomenuti je niacin koji se nalazi u jajima koji je zapravo antioksidant i neophodan je kod bilo kakvih oštećenja u organizmu, prvenstveno krvnih sudova a samim tim je koristan i kod osoba sa dijabetesom čiji krvni sudovi su ugroženi čestim variranjem šećera u krvi.

Jaja su zlatni standard low carb dijete. Jaja i pregršt salate koji dugo održavaju sitost i ne dovode do skokova i padova šećera u krvi zahvaljujući mastima i proteinima koji se dugo vare i drže šećer stabilnim.

Legenda kaže da postoje ljudi koji svakodnevno konzumiraju jaja i odličnog su zdravlja, sa odličnim rezultatima holesterola! Zato navali narode i živeo Uskrs!


NAPOMENA:
Sve ovde napisano su isključivo moji stavovi, osećanja, razmišljanja, iskustvo, praksa i neka ubeđenja nastala na osnovu svega što sam pročitala i iskusila. Nadam se da ću možda nekog uspeti da inspirišem da nađe svoj put.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti dostupna javnosti.