Da li su još nekom ostala jaja od Uskrsa ili se suzdržavate da ih jedete u neograničenim količinama?
Pre svega postavlje se pitanje: A koliko jaja smemo da pojedemo? U drugoj polovni 20.veka tzv. nova istraživanja su nam govorila da ne smemo da jedemo puno jaja jer postoji opasnost od nastanka holesterola, naročito onog lošeg u organizmu što se kasnije ispostavilo kao potpuno netačno. Obično bi se govorilo da je 2 do 3 jaja neki optimum od kog ne bi trebalo odstupati. A da li je baš tako?
Za decu nikada nije važilo to pravilo da ne smeju da jedu jaja i da ih treba ograničavati. Deca su oduvek mogla da ih jedu u neograničenim količinama, štaviše, umućena jaja sa šećerom (odnosno šato) su vazda bila omiljena a nekad i jedina poslastica koja se mogla naći u kući.
Otkud toliki strah od jaja? Ovo je povezano sa strahom od mastima koji je godinama krivo usađivan i koga se tek poslednjih godina oslobađamo kad je postalo i naučno dokazano da zasićene masti nemaju uticaja na bolesti srca, infarkt, moždani udar, ne začepljuju krvne sudove, da masti treba jesti i to u svom najprirodnijem obliku; pojavile su se i dijete koje obiluju mastima a imaju različite benefite na naše zdravlje, kako telesne tako i neurološke, recimo kod epilepsije se posebno preporučuju dijete bigate mastima. Kada govorim o mastima, mislim podjednako i na biljne i životinjske masti u svom najčistijem i najprirodnijem obliku.
Retko se može čuti da su jaja ustvari izvor života, iz njih nastaje živo biće i ona sadrže sve neophodne sastojke za razvoj. Jaja su prepuna holesterola, to je tačno, ali onog odbrog holesterola koji i jeste osnova svakog života, koji je neophodan za pravilan rast i razvoj a pre svega i za pravilno lučenje hormona. Unosom dobrog holesterola se ne povećava onaj holesterol na papiriću koji dobijemo prilikom analize krvi. Jaje predstavlja savršeni balans masti i proteina i samo po sebi je kompletan obrok. Žumance su masti a belance je protein. U strahu od masti, ljudi nekad izbacuju žumanac i prave omlet samo od belanca, odnosno proteina što nema nekih dokazanih benefita i jedino lišava naše naše telo neophodnih masti.
Pored toga jaje sadrži sve vitamine neophodne za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma a to su oni rastvorivi u mastima A, D, E, K. Sadrži sve osim vitamina C. Ono što je još važno spomenuti je niacin koji se nalazi u jajima koji je zapravo antioksidant i neophodan je kod bilo kakvih oštećenja u organizmu, prvenstveno krvnih sudova a samim tim je koristan i kod osoba sa dijabetesom čiji krvni sudovi su ugroženi čestim variranjem šećera u krvi.
Jaja su zlatni standard low carb dijete. Jaja i pregršt salate koji dugo održavaju sitost i ne dovode do skokova i padova šećera u krvi zahvaljujući mastima i proteinima koji se dugo vare i drže šećer stabilnim.
Legenda kaže da postoje ljudi koji svakodnevno konzumiraju jaja i odličnog su zdravlja, sa odličnim rezultatima holesterola! Zato navali narode i živeo Uskrs!
Ostavite komentar