My Dolce Vita is proudly supported by StrongWeb! Creative Group. Discover more from our creative family at StrongWeb! and Kooihaus.

Bademovo mleko

Bademovo mleko

Bademovo mleko je jedno od mojih omiljenih low carb napitaka otkako praktikujem ishranu sa malo ugljenih hidrata. Zapravo nikad ranije mi ne bi ni palo na pamet da pokušavam da napravim tako nešto ili da konzumiram. Mislim da sam možda još ranije par puta kupila bademovo mleko čisto zbog eksperimentisanja i nije mi se nešto naročito dopalo.

U prodavnicama možete naći 2 vrste bademovog mleka, zaslađeno što je samo po sebi loše a postoji i nezasladjeno. Obe vrste bademovog mleka su nutritivno jako siromašne, naime u njima jedva da ima tragova badema i jako malo bilo kakvih hranljivih sastojaka, zanemrljivo masti i podjednako malo ugljenih hidrata. Tako da nema ni neki naročit ukus.

Domaće bademovo mleko je već nešto potpuno drugačije. Tako da ako izbegavate kravlje mleko a želite da koristite neko biljno mleko, probajte da napravite, zaista je uživanje popiti ovako nešto.

Recept koji ja pravim je sledeći:

Potrebno Vam je 200gr badema i do 1,5L vode.

Bademe natopite preko noći tako da voda u potpunosti prekrije bademe. Možete staviti samo malo sode bikarbone kako bi neutralisala fitinsku kiselinu koju imaju. Preko noći će bademi omekšati kao i njihova kožica koju ćete onda jako lako oljuštiti. Za ljuštenje te količine badema nije potrebno više od pola sata. (Ponekad uspem da animiram decu da mi pomognu, što ne uspeva baš uvek 😊).

Tako oljuštene bademe nalijete čistom vodom, otrpilike na jednu šolju badema ide 3 puta više vode. Tako nalivene bademe izmiksate u jakom blenderu.  Ukoliko nemate dovoljno veliki blender, možete miksati iz više puta, naravno sami možete i da određujete koliku gustinu mleka želite.

Tako dobijeno mleko procedite kroz grazu ili pelenu ili šta već imate pri ruci. Ono što ostane na gazi je najfinije bademovo brašno koje zatim treba prosušiti u dehidratoru ili u rerni u većem plehu na slabijoj temperaturi. Ja ga ne sušim u rerni duže od pola sata. Tako dobijeno brašno se koristi za kolače, low carb palačinke, šejkove, low carb peciva, podlogu za picu….šta god vam padne na pamet.

Ovo domaće bademovo mleko može da stoji u frižideru par dana, kod mene nikad duže od sutra.


NAPOMENA:
Sve ovde napisano su isključivo moji stavovi, osećanja, razmišljanja, iskustvo, praksa i neka ubeđenja nastala na osnovu svega što sam pročitala i iskusila. Nadam se da ću možda nekog uspeti da inspirišem da nađe svoj put.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti dostupna javnosti.