Ovo je bio prvi put da sam pravila mleko od lešnika i pitam se kako to da ga ranije nisam pravila. Dok mi je bademovo mleko već na listi nekih standardnih stvari koje pravim, mleko od lešnika sam tek sad otkrila. Da sam znala da je tako prosto, odavno bismo se družili 😊
Ja sam imala otrpilike jednu šolju domaćih lešnika koju sam potopila preko noći sa prstohvatom soda bikarbone. Lešnici se ujutru isperu nekoliko puta kako bi se odstranila sva nečistoća koja se nakupi u toj vodi. Tako očišćeni lešnici se stave u blender i preliju sa duplo toliko vode. Dok god badema ide otprilike na količinu badema još dve trećine vode, kod lešnika je znatno manje kako bi se dobila punoća ukusa.
Ovako izmiksano mleko se procedi kroz gazu koja se dobro iscedi. Ona pulpa koja preostane se prosuši u rerni na niskoj temperaturi i dobije se brašno od lešnika koje se koristi za kolače i za šta god vam pande na pamet. Isprobaćemo sve varijante gde bi moglo..
Lešnikovo mleko ima tako bebeći ukus koji podseća na čokolino i na neke ukuse iz detinjstva. Može da se kombinuje sa kakaom i da se dobije pravo čokoladno mleko sa ukusom lešnika. Ja sam u ovu meru dodala 2 kašičice stevie i 2 kašike kakaa. Koristim isključivo sirovi kakao sa velikim udelom masti.
Ko ne vodi računa o UH, može zasladiti i medom ili urmama.
Ovaj napitak se pravi ultra lako, sadrži malo ugljenih hidrata, pogodan za one koji ne podnose laktozu i vegane.
Ostavite komentar