Mača ili maka? Pre više godina kad su se pojavile sve neke nove biljke na tržištu, egzotične, za ovo, za ono, antioskidansi, oksidansi, nisam znala ni šta je maka ni šta je mača.
Ovde je u pitanju mača prah najfinije teksture koji nastaje od zelenih listova specijalno gajene biljke koji se zatim suše i melju u prah. Mača prah se koristi u jako malim količinama is obzirom da sadrži znatno više kofeina od običnog zelenog čaja. Može se konzumirati sa ili bez mleka. Obično se pravi sa nekim biljnim mlekom i jako je popularan na mestima koja nude veganske opcije hrane i pića. U retkim kafićima gde se može popiti mača, može se naći i pod sekcijom Kafe ili pod sekcijom Čajevi i uglavnom se služi kao topli napitak. Međutim, ide leto pa biće i hladno mače –Ice Matcha 🙂
Topli napitak matcha latte se pravi tako što se jedna ravna kašičica mača praha prelije vrelom vodom, dobro promeša da se razbiju sve grudvice i doda malo nekog biljnog mleka ukoliko ne konzumirate kravlje mleko. Može se dodati i malo zaslađivača a ja stavljam mrvicu meda.
Ostavite komentar