Zlatno mleko je tradicionalno piće iz Ajurvedske medicine i staro je više hiljada godina. Originalno se pravi od kravljeg mleka ali može da bude i od bilo kog biljnog mleka. Mleku se dodaju začini, uglavnom kurkuma kao i zaslađivači po želji.
Kurkuma je poznata posvojim antiupalnim, antibakterijskim i antioksidantskim svojstvima. Uglavnom se konzumira zajedno sa biberom kako bi našo telo što bolje apsorbovalo sve korisne sastojke. Pored toga se koristi i ulje jer je kurkumin rastvoriv u mastima.
Zlatno mleko može da se pravi na dva načina: jedan je da se napravi pasta od kurkume i po potrebi se koristi za mleko ili bilo koji drugi napitak i jelo; a drugi je da se odmah napravi od kurkume i mleka.
Za pastu od kurkume je potrebno
1 šolja vode
½ šolje kurkume u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira u prahu ili svežeg rendanog
1/2 kašičice ili manje bibera
1 puna kašika kokosovog ulja
Sve sastojke staviti u šerpicu i mešati sve dok se ne otope i sjedine. Takvu smesu sipati u teglicu i držati u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu.
Prilikom pravljenja zlatnog mleka, stavite jednu kašičicu ovakve paste u šolju mleka (kokosovog, bademovog) i zasladite po želji.
Zlatno mleko može da se pravi i bez paste, tako što sve sastojke (mleko, kurkumu, cimet, biber, đumbir, kokosovo ulje ili gi puter, zaslađivač) stavite u šerpicu zajedno sa mlekom i sklonite sa vatre pre ključanja. U zavisnosti od toga koliku količinu pravite, tako ćete i sastojke usklađivati.
Ko ne vodi računa o ugljenim hidratima, može koristiti kravlje mleko i med kao zaslađivač uz ostale sastojke.
Ovaj napitak se konzumira najčešće u zimskim mesecima jer nam omogućava da se što pre zagrejemo, uklanja sve simptome prehlade, pomaže kod raznih upalnih stanja.
Ono što mi je nekad bilo karamelizovani šećer sa puterom i mlekom, naročito kod prehlade u zimskim mesecima, sada je to zlatno mleko.
Ostavite komentar