My Dolce Vita is proudly supported by StrongWeb! Creative Group. Discover more from our creative family at StrongWeb! and Kooihaus.

Rabarbara krambl

Rabarbara krambl

Rabarbaru sam upoznala jednog vrelog leta pre skoro 20 godina u Brajtonu. Da, da, jeste bilo vrelo leto u Brajtonu, za ne poverovati, a tamošnja hrana je jedna od najneukusnijih, za poverovati. Kad sam probala rabarbaru, utisak je bio “ What the hell is this?“ Ne mogu tačno da se setim u kakvoj kombinaciji je bila, verovatno u nekom kolaču ali mi se nikako nije dopala zbog svog pomalo oporog ukusa. Kad se rabarbara pre nekoliko godina pojavila kod nas, i sve više se koristi i spominje, setih se tog mog susreta davnih dana i reših da joj dam još jednu šansu.

Proverena rabarbara se može naći kod lokalnih uzgajivača te sam je ja tako poručenu i pokupila jednog kišnog i hladnog avgustovskog dana na pijaci.

Rabarbara je inače povrćka i ima jako malo ugljenih hidrata odnosno šećera. Kod rabarbare su jestive samo stabljike pa se tako i prodaje. Uglavnom su najslađi ovi crveni krajevi. Prilikom pravljenja ovog kolača isekla sam crvene delove i odvojila otprilike 200 gr istih. Kako bi kolač imao lepši i slađi ukus, ovog puta sam dodala i isto toliko jagoda.

200gr rabarbare isečene na sitnije delove

150 – 200 gr jagoda

2 kašičice eritritola

Sotirati jedno 15 ak minuta.

S druge strane pripremiti za krambl sledeće:

-Pola šolje bademovog brašna

-Pola šolje pomešano brašna od lešnika i brašno od koštice kajsije. Ova aromatična brašna vrlo često koristim kad pravim kolače jer ima daje poseban šmek.

-1 kašika putera

-1 kašičica eritrola

Puter malo rastopiti i izmešati prstima sa preostalim sastojcima.

Fil od rabarbare i jagoda staviti u odgovarajuću posudu, posuti preko mešavinom brašna i zapeći 15ak minuta u rerni.

Ovakav kolač je još bolji ako se posluži uz sladoled od vanile.

Ja sam ovo čak jela i za doručak verovali ili ne 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti dostupna javnosti.