Rabarbaru sam upoznala jednog vrelog leta pre skoro 20 godina u Brajtonu. Da, da, jeste bilo vrelo leto u Brajtonu, za ne poverovati, a tamošnja hrana je jedna od najneukusnijih, za poverovati. Kad sam probala rabarbaru, utisak je bio “ What the hell is this?“ Ne mogu tačno da se setim u kakvoj kombinaciji je bila, verovatno u nekom kolaču ali mi se nikako nije dopala zbog svog pomalo oporog ukusa. Kad se rabarbara pre nekoliko godina pojavila kod nas, i sve više se koristi i spominje, setih se tog mog susreta davnih dana i reših da joj dam još jednu šansu.
Proverena rabarbara se može naći kod lokalnih uzgajivača te sam je ja tako poručenu i pokupila jednog kišnog i hladnog avgustovskog dana na pijaci.
Rabarbara je inače povrćka i ima jako malo ugljenih hidrata odnosno šećera. Kod rabarbare su jestive samo stabljike pa se tako i prodaje. Uglavnom su najslađi ovi crveni krajevi. Prilikom pravljenja ovog kolača isekla sam crvene delove i odvojila otprilike 200 gr istih. Kako bi kolač imao lepši i slađi ukus, ovog puta sam dodala i isto toliko jagoda.
200gr rabarbare isečene na sitnije delove
150 – 200 gr jagoda
2 kašičice eritritola
Sotirati jedno 15 ak minuta.
S druge strane pripremiti za krambl sledeće:
-Pola šolje bademovog brašna
-Pola šolje pomešano brašna od lešnika i brašno od koštice kajsije. Ova aromatična brašna vrlo često koristim kad pravim kolače jer ima daje poseban šmek.
-1 kašika putera
-1 kašičica eritrola
Puter malo rastopiti i izmešati prstima sa preostalim sastojcima.
Fil od rabarbare i jagoda staviti u odgovarajuću posudu, posuti preko mešavinom brašna i zapeći 15ak minuta u rerni.
Ovakav kolač je još bolji ako se posluži uz sladoled od vanile.
Ja sam ovo čak jela i za doručak verovali ili ne 🙂
Ostavite komentar