Sirovi kolači danas su ono što se nekad zvalo lenji kolači. Potrebno je da imate neke orašaste plodove, dobar blender i 5 minuta vremena za ovaj jednostavniji mus, ako je u pitanju torta, 15 minuta plafon.
Indijski orah je ono što predstavlja osnovu svakog sirovog kolača, odnosno to je onaj beli krem, koji se po potrebi pretvara u druge boje, dodavanjem različitih sastojaka.
Indijski orah se potopi u vodi da odstoji preko noći kako bi dovoljno omekšao i kako bi se neutralisali svi potencijalni otrovi iz oraha.
Recept za ovaj mus na slici je sledeći:
300gr indijskog oraha
Pola čaše kokosovog mleka
1 kašika meda
2 kašike sirovog kakaa
Prvo napravim beli krem u blenderu od indijskih oraha, kokosovog mleka i meda, zatim u pola količine dodam kakao i još jednom izmiksam.
U činiji dobijete dva sloja belog i čokoladnog fila, na kraju posutih kakaom. Bila je mera za dve veće činije.
Ovo je moja osnova brzinskog kolača. U beli fil može dalje da se dodaje po želji, limun, kurkuma, bobičasto voće i šta god vam padne na pamet.
Sirovi kolači takođe spadaju u veganske kolače jer ne sadrže namirnice životinjskog porekla. Oni su jako kalorični, zasitni i ne možete verovatno pojesti više od jednog. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju je količina zaslađivača koja se koristi. Sirovi kolači nisu nužno bez šećera odnosno zaslađivača bilo koje vrste, što se naročito odnosi na kupovne sirove kolače. Retko sam nailazila na sirove kolače koji su mi u potpunosti odgovarali. Iako se prodaju kao nešto bogzna kako zdravo, bez dodatog šećera i industrijskih proizvoda, oni vrlo često sadrže velike količine različitih sirupa, kao što je na primer sirup od agave, javorov sirup, kokosov sirup, malteks i ostale zaslađivače. Pored toga u sirovom kolaču ako je u pitanju torta sa korom, urme su neizostavni sastojak kojih nekad može biti previše. Što se tiče fila, ja u njemu koristim samo med i to u razumnim količinama.
Ostavite komentar