Jedna od dobrih stvari koja se desila kod nas u kući u doba korone je to što je moja starija ćerka počela doslovno da “guta”knjige. Ne mogu da kažem da je to došlo potpuno spontano, jer sam i ja na isti način prekraćivala dugačke karantinske dane. I tako ’mic po mic’ otkrili smo divne knjige za decu. Jedna od njih je Mama Vila i ja, i Mama Vila i ja-Početnice. Iako se za Sofi Kinselu ne bi moglo reći da je moj “cup of tea”, knjige za decu su pravo otkrovenje. Za sad su izašle samo 2 u izdanju Lagune i sa nestrpljenjem očekujemo nastavke.
Ono što je deci posebno zabavno je to što na kraju svake knjige postoji po 1 recept koji smo morali odmah da isprobamo.
Jedan od njih je Vilinski sladoled 😊
Recept je jako jednostavan i jako ukusan
Sastojci:
400 ml kondenzovanog mleka
600 ml slatke pavlake (koristimo isključivo mlečnu slatku pavlaku, biljne su praktično margarin)
2 kašičice ekstrakta vanile (tolerisaćemo i vanilin šećer)
Sve sastojke sjediniti i umutiti mikserom. Originalni recept predlaže zaslađeno kondenzovano mleko, mi smo obično kondenzovano mleko zasladili vanilinim šećerom. Mutiti sve dok se ne sjedini u glatku masu.
Kako bismo dobili i druge ukuse, u ovu neutralnu ili vanila mlečnu masu smo dodali nezaslađeni sirovi kakao, a u jedan deo sirove jagode, a može da posluži i šumsko voće. Tako smo na kraju dobili 3 divna ukusa, vanilla, jagoda i čokolada. Ovaj sladoled može da se stavlja u kalup ali isto tako može i da se razlije u činijice i stavi u zamrzivač.
Ovo je divna osnova koja moze da se nadograđjuje raznim ukusima po želji. Uživajte!
Ostavite komentar