Dolaskom proleća stiže nam i špargla čija sezona, na moju veliku žalost, traje jako kratko. To je otprilike nekih mesec, mesec i po dana u aprilu i maju. Ove godine je špargla malo kasnila, kažu njeni uzgajivači zbog kiše, mada nam to nije smetalo 🙂
Špargla nije jedan od onih namirnica koju poznajemo još iz detinjstva i ona je popularna tek poslednjih godina, samim tim i nije puno zastupljena na našim pijacama. Kod nas se može naći zelena i ljubičasta špargla, kao i baby špargla. Jako je popularna u low carb receptima zbog niskog udela ugljenih hidrata i može se spremati na razne načine, dok ja naravno biram najlakši a to je staviti na kratko u rernu.
Špargla se jako lako priprema, nakon što se opere, odeseku se krajevi špargle koji su tvrdi i spremna je za dalje kuvanje.
Ja sam u ovom slučaju svaku stabljiku špargle omotala tankim listićem slanine, prelila malo maslinovim uljem i stavila u rernu na 20 minuta. U međuvremenu sam ispržila 2 jaja od prepelice (može biti i obično naravno ) i na kraju pečenja šparglu posula rendanim parmezanom. Prilog je bio i domaći majonez posut peršunom.
Moj recept za domaći majonez je jako jednostavan:
1 šolja maslinovog ulja (obično stavim ulje od komine masline, jer može imati jako intenzivan ukus ukoliko se koristo isključivo devičansko nerafinisano maslinovo ulje)
1 jaje
1 kašičica senfa
malo limunovog soka
malo soli
Sve sastojke staviti u dublju posudu i izmiksati štapnim mikserom.
Ostavite komentar